Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от първата балетна постановка в България

Копелия

22 февруари 1928 година е знаменателна дата в историята на нашето професионално музикално-сценично изкуство - тогава се е състоял първият балетен спектакъл на сцената на Софийската опера - балетът на Лео Делиб „Копелия“.

Тази дата се смята за рожден ден на българския балетен театър. Дотогава балетните изяви в операта са били на любителско ниво - нямало е постоянна балетна трупа и чак през 20-те години на ХХ век се появяват балетни школи, а благодарение на пребиваващите у нас руски балерини след Октомврийската революция публиката се запознава с това изкуство. Но тласъкът на идеята да се създаде балетна трупа у нас идва от двама българи, дошли от чужбина - добре подготвени, с престижни участия в Европа. Това са Надя Винарова и Анастас Петров.

Надя Винарова

Примабалерината Надя Винарова е била солистка на оперите в Берлин и Виена, а Анастас Петров е ученик на известната балетна педагожка Евгения Едуардова и на балетмайстора на Берлинската опера Макс Терпис и няколко години е солист на балета на Берлинската опера. На върха на славата си, Петров се завръща в България с идеята да създаде балетен театър и у нас . Преживява всички затруднения и унижения, но постига своето - събира малка трупа от 23-ма танцьори и поставя балета „Копелия" от Делиб.


В Златния фонд на БНР са запазени спомени на две участнички в този знаменателен спектакъл - Надя Винарова в запис от 1978 година и Нина Кираджиева, която разказва спомените си през 1990 година и те са запазени в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени